Stukje zwarte geschiedenis…

Na Brima Kanu en Suvad Katana is Julien Bailleul de 3de Sporting-speler die vroegtijdig overleed. Hier onder een overzicht van een stukje zwarte geschiedenis van Sporting Lokeren:

Brima Kanu (20j)
In het seizoen ’92-’93 arriveren Musa en Brima Kanu op Daknam. Musa was er 18,Brima 16. Twee talentvolle broers afkomstig uit Siera Leone. Musa maakte al vlug zijn debuut in het eerste elftal. Voor Brima duurde het wat langer. Hij maakte op het einde van seizoen ’97-’98 zijn debuut in het eerste elftal. Maar in ’99 liep het mis…

Bij clubdokter J. Everaert was Brima, die op zijn zestiende in Lokeren neerstreek, kind des huizes. «Voetbal was zijn leven,» aldus Dr. Everaert. «En hij had er alles voor over om hier een profcarriére uit te bouwen. Maar het zat hem niet mee. Meerdere blessures aan de knie gooiden roet in het eten en waren oorzaak dat de stand van het onderbeen moest gecorrigeerd worden. Zonder een dergelijke ingreep was verder voetballen niet meer mogelijk. »

De voetballer werd op 13 augustus 1999 op eigen verzoek geopereerd aan het onderbeen. De operatie verloopt succesvol. Maar kort na middernacht overleed de jongste Kanu. Hartstilstand was de eerste prognose. Later bleek dat een vetophoging in het bloed de doodsoorzaak te zijn.

Suvad Katana (35j)
Katana, geboren in Sarajevo, begon op jonge leeftijd te voetballen bij Zeljeznicar Sarajevo. De centrale verdediger bleef heel zijn jeugd bij dezelfde club en maakte in 1987 zijn debuut in het A-elftal van de club uit Sarajevo.

De verdediger werd al gauw een vaste waarde en speelde uiteindelijk 5 seizoenen voor de club. Maar in 1992 trok de Bosniër naar België. Daar speelde hij tot 1994 voor KRC Genk. In ’94 verhuisde Katana naar AA Gent, waar hij ook twee seizoenen verbleef.

In 1996 kocht RSC Anderlecht de Bosniër over van AA Gent en ook in Brussel werd hij een vaste waarde in het A-elftal onder leiding van trainer Johan Boskamp. Toch bleef de verdediger maar twee seizoenen bij Anderlecht want in 1998 ging hij naar het Turkse Adanaspor.

Maar daar bleef Suvad Katana maar één seizoen. In 1999 trok de Bosniër terug naar België en speelde er voortaan voor KSC Lokeren. Katana werd een vaste waarde bij Lokeren. Samen met Patrice Zére vormde hij in het seizoen ’01-’02 een ijzersterke verdediging. In dat seizoen slikte Lokeren slecht 33 tegendoelpunten. In totaal speelde de Serviër 270 wedstrijden in Eerste klasse.

Op het einde van het seizoen 2003-2004 moest hij noodgedwongen de schoenen aan de haak slaan wegens aanslepende blessures. Hij werd datzelfde seizoen beloond met een Lifetime Achievement Award voor 5 mooie jaren als fantastische verdediger van Sporting Lokeren! Echter 6 maanden later overleed Suvad ten gevolge van een hartstilstand…

Julien Bailleul (23j)
Nadat hij in het seizoen ’09-’10 sterk speelde bij Bergen,werd hij beloond met een transfer naar Lokeren. Hij maakte zijn debuut in de basis,in en tegen KV Mechelen.

De Franse middenvelder kreeg bij de start van het seizoen meer malen zijn kans zowel als basisspeler als invaller. Maar verdween daarna uit de spotlights.

In de winsterstop werd hij terug aan Bergen verhuurd. Hij hielp diezelfde club aan de promotie naar 1ste klasse.

Daarna keerde hij terug naar Lokeren,maar zou daar niet meer in actie komen wegens ernstige maagklachten. Op 7 oktober 2011 overleed hij aan een slepende ziekte. De speler werd,zoals hij zelf vroeg,begraven in het truitje van Bergen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s